Berecz Mátyás

Heves, 1. választókerület Eger, Egerbakta, Egerszalók, Füzesabony, Poroszló, Szihalom

lmp

– Eger, Eszterházy tér Líceum előtt | 2121.09.20. | 08:00-18:00
– Eger, Eszterházy tér Líceum előtt | 2121.09.27-28 | 08:00-18:00
– Eger, Katona tér 5-7. piac | 2021.09.18-28. | 08:00-18:00
– Eger, Vallon utca Coop parkoló mellett | 2021.09.24-26. | 08:00-18:00
– Füzesabony, Baross utca 1 Okmányiroda mellett | 2021.09.18-28. | 08:00-18:00

BÜSZKÉN A MÚLTRA, BÍZVA A JELENBEN, A JÖVŐT ÉPÍTVE!

Berecz Mátyás vagyok, 49 éves, múzeumigazgató és tanár. Bár Debrecenben születtem, a diplomám megszerzése óta minden Egerhez köt: itt találtam munkát, itt alapítottam családot, ez az otthonom.

Egerben érettségiztem, a Debreceni Egyetemen diplomáztam történészként, majd filmkultúra és filmterjesztési szakmenedzser képesítést is szereztem. A diplomám kézhezvétele óta a Dobó István Vármúzeumban dolgozom, előbb muzeológus voltam, 2013-tól pedig az intézmény igazgatója vagyok. Konferenciakötetek szerkesztése, gyerektáborok szervezése, a vár emlékhellyé alakítása fűződnek a nevemhez: számomra ez nem csak egy munkahely, ez a hivatásom és a szenvedélyem is.

A politika mindig is az életem meghatározó része volt, jelenleg is önkormányzati képviselőként dolgozom az egri önkormányzatban. Amikor a múzeumi pályát választottam, arra tettem fel az életemet, hogy nemzeti örökségünket ápoljam, és megőrizzem az utókor számára. Amikor a politika irányába fordultam, ugyanez a felelősség vezérelt. Politikai szemléletemet legjobban Kossuth Lajos szavaival tudnám összefoglalni: „Mindent a népért, mindent a néppel együtt, semmit a népről a nép feje felett. Ez a demokrácia.” Megválasztásom után is ezért fogok dolgozni.

Fejlesztjük a helyi közlekedést és megvédjük a környezetet!

Kétség sem férhet ahhoz, hogy 2022 után rengeteg megoldandó feladat vár majd az új kormányra. Vissza kell állítanunk a sajtó szabadságát, igazságosabbá kell tennünk a választási rendszerünket, és újra függetlenné kell tegyük az igazságszolgáltatásunkat is, hogy egyetlen fideszes gazemberség se maradjon következmények nélkül. Vissza kell adnunk az egyetemeink függetlenségét, és rendbe kell tegyük az egészségügyünket is, amelynek a gyengeségeit és határait éppen a járvány mutatta meg nekünk. De sok dolgunk van itt, helyben is.

A Demokratikus Koalíció jövőképe a „sokak Magyarországa”, egy élhető otthon. Fontosnak tartom, hogy a jövőbeni fejlesztések a helyi közösség érdekeinek figyelembevételével, az itt élők hasznára történjenek. Fontosnak tartom az olyan széles körű, a lakossággal együtt kidolgozott helyi programok támogatását, mint például az egri laktanya szociális célú fejlesztése. A fenntartható jövő érdekében szorgalmazni fogom a helyi közösségi közlekedés fejlesztését, ezen belül a Füzesabony-Eger szárnyvonal elővárosi, városi vasútvonallá alakítását, valamint azon fogok dolgozni, hogy a vasútvonal összekötő szerepe növekedjen a két turisztikai régió, Eger és a Tisza-tó között. Elsődleges fontosságúnak tartom a környezetvédelmet, a zöld környezet kialakítását, nem csak a városokban, hanem vidéken is, ahol az utóbbi évtizedekben szintén érezhetővé váltak az urbanizáció káros hatásai. Az élhetőbb környezet kialakítását egy faültetési programmal fogom támogatni, amely során a közterületeken, a közlekedési útvonalak mentén növelnénk a lombos fák mennyiségét, javítva a levegő minőségét és a lakosság közérzetét.

Újra kell gondolni az M25-ös út díjkötelességének kérdését, és találnunk kell egy olyan megoldást, amely az itt élő embereknek is elfogadható. Itt az ideje végre a kormányzatnak is tudomásul vennie, hogy a helyi lakosság szükségletei, a helyi életminőség legalább olyan fontos tényező, mint az országos és regionális gazdasági érdekek.

Fáradtságos és verejtékes, ám annál sikeresebb évek állnak előttünk, ha képesek vagyunk összefogni. Én készen állok. Kérem, hogy az előválasztáson szavazzon rám, tegyük sikeressé együtt az otthonunkat!