Dr. Varga István

– Kaposvár, Európa Park park sétáló utca | 2021.09.18-28 | 08:00-18:00
– Nagyberki, Újváros utca 1 önk. Melletti tér | 2021.09.22. | 15:00-18:00

KAPOSVÁRNAK CSAK A MÚLTJÁVAL EGYÜTT LEHET JÖVŐJE

Dr. Varga István vagyok, újságíró, irodalomtörténész, egyetemi oktató. Voltam főszerkesztője a Somogyországnak, a Más Kor-nak, a Somogy című lapnak, de a Kaposvári Egyetem médiatudományi tanszékének adjunktusaként és a Népszabadság megyei tudósítójaként is dolgoztam, amíg ez a hatalom el nem tiporta a lapot.

Mindenekelőtt mégis szenvedélyes somogyi, kaposvári és gyűjtő vagyok, aki szenvedélyesen ír, tanít és átad. Úgy tervezem a jövőt, hogy közben feltárom és tisztázom a múltat. Nem úgy, ahogy ezt a mai hatalom teszi, én a valóságot akarom tükrözni. Kaposvári morzsák című közösségi oldalamon ezért gyűjtöm, gyűjtöttem össze az elmúlt közel ötven esztendő személyes és tárgyi emlékeit, épületeket, személyeket, eseményeket Kaposvárról. Újságíróként tudom, hogy mennyire nagy érdeklődéssel, szeretettel és hálával forgatja ezeket az emlékeket az utókor.

Fontos, hogy éljen a múltunk, hogy legyen jövőnk. És a múltnak nem csak a fejünkben kell tovább élnie, hanem otthonra is szüksége van. Nem hagyhatjuk veszni a dicsőséges kaposvári színházi élet rekvizítumait sem, noha a jelenlegi vezetésnek pontosan ez volt és ez ma is a célja. Kaposvárnak csak a múltjával együtt lehet jövője. Szenvedélyesen hiszek ebben.

Töltsük meg újra gazdag kulturális élettel Kaposvárt!

Kaposvárnak arra van szüksége, hogy egyszerre lehessen büszke a múltjára, adjon a jelenére, és rajzolja fel a jövőjét. Azt a jövőt, amely egyszerre teszi büszke patriótává az itt élőket, ugyanakkor jelen van az országos életben is, önálló, alkotó tényezőként. Az a célom, hogy Kaposvár visszakaphassa régi fényét, hogy újra sajátjának tekinthesse azt, amit mások elvettek tőle, és amit egyesek hagytak is, hogy elvehessék tőle.

A Kaposvári Egyetem legyen újra Kaposváré! A felsőoktatás jelenti a város jövőjét, nem elfogadható, hogy Gödöllőn hozzák meg a döntést a Kaposvári Campusról, az itt élő fiatalok sorsáról.

Ne hagyjuk, hogy a színházi múltunkat kitöröljék! Éppen ezért szorgalmazom egy Színháztörténeti Múzeum létrehozását a városban. Ne feledjük, egykoron a magyar színházi élet fellegvára volt Kaposvár. Tárjuk fel együtt a múltat, hogy lássuk a célt: újra gazdag kulturális élettel megtölteni Somogy fővárosát. Képviselőként a digitális Kaposvár megteremtéséért, a település múltjára vonatkozó emlékek, dokumentumok digitalizálásáért is dolgozni fogok.

Olyan képviseletre van szükség, amely újra a magasba emelheti a térséget, mozgalmassá és élhetővé téve a mindennapjainkat. Legyen ennek intézménye, váljék mozgalommá! A fenntartható fejlődés és a környezetvédelem jegyében szélerőműveket telepítenék a Zselicbe. Hiába van elérhető közelségben a Balaton, még egy kerékpárút sem vezet a tóhoz, noha ezt a Fidesz megígérte. Mi nem megígérjük, megcsináljuk!

Elég volt abból, hogy az önkormányzatainkat ellehetetlenítik, hogy a pénztől, önálló döntésektől megfosztják, és mi ezt zokszó nélkül tudomásul vesszük. Mi nem a hatalomnak akarunk segíteni, hanem az emberek életét akarjuk jobbá tenni. Mi úgy akarunk büszke hazafiak lenni, hogy közben egyenes derekú, múltjára büszke kaposváriak lehessünk. Tudom, hogy mindezt hogyan érhetjük el: együtt.